Whisky Geclassificeerd 

  Whisky Geclassificeerd Second EditionWhisky Geclassificeerd

  BoekNet.nl

   

  Single malts kiezen op smaak
  David Wishart

  De vertaler:
  Hans Offringa
  Publisher: Spectrum Books, The Netherlands
  Publication Date: September 2006
  Illustrations: 350
  Length: 240 pages
  Format: 230 x 140 mm
  Cover: Hardback
  Territory: World

  ISBN: 9027487375

  List Price: eu. 24.95

  Order online:
  here
  Booksellers: Inquiries

  Whisky Geclassificeerd biedt u een uitstekende manier om single malt whisky te leren waarderen en te onderscheiden. David Wishart ontrafelt met deze zeer toegankelijke en objectieve gids het soms verwarrende jargon dat doorgaans wordt gebruikt om single malt whisky's te beschrijven.

  Wishart presenteert in dit boek een nieuw smaakprofiel. Hij onderscheidt daarbij twaalf dimensies voor het ruiken en proeven van whisky: belichaming (body), zoetheid, rokerig, medicinaal, tabak, honing, kruidig, wijnachtig, notig, moutig, fruitachtig en fleurig. Deze twaalf karakteristieken omvatten meer dan 400 whiskytermen, opgetekend uit ruim 1000 gepubliceerde smaaknotities.

  Dit boek beschrijft op begrijpelijke wijze alle belangrijke Schotse malt whisky's in het gehele smaakspectrum. Het bevat een korte beschrijving van elke distilleerderij, informatie voor bezoekers, smaaknotities van de auteur zelf alsmede een smaakprofiel per whisky, gebaseerd op deze innovatieve methode. Ook het maken van whisky komt in Whisky Geclassificeerd uitgebreid aan de orde en Wishart onthult hoe u zelf een proeverij kunt geven.

  Het revolutionaire smaakprofiel en de heldere beschrijving per single malt whisky is totstandgekomen met de volledige medewerking van de Schotse whisky-industrie. Whisky Geclassificeerd is derhalve een waardevolle gids voor zowel de beginnende whiskydrinker als de kenner.

  Over de auteur
  David Wishart studeerde wiskunde aan de universiteit van St. Andrews. Toen hij op een dag een glas cask strength Laphroaig kreeg aangeboden van zijn vader, raakte hij geboeid door malt whisky. Hij volgde zijn vaders voetsporen in de Schotse regering, werd ingeschreven in het Register van Statistici en verwierf de post van Director of Statistics.

  Wishart behaalde zijn PhD op het gebied van classificatiemethodes en is Honorary Research Fellow op de School of Management van St. Andrews University. Hij publiceerde diverse artikelen in tal van internationale tijdschriften over de technische aspecten van zijn classificatiemethode. Ook spreekt hij regelmatig op wetenschappelijke conferenties, seminars en whiskyfestivals.

  Zijn recente werkzaamheden omvatten onder meer het uitvoeren van onderzoek in de whisky-industrie naar het valideren van zijn methode, het ontwikkelen van software en het geven van lezingen in het Verenigd Koninkrijk, het vasteland van Europa en de Verenigde Staten.

  Over de vertaler
  Bij een goede vriend proefde Hans Offringa in 1974 op 18-jarige leeftijd voor het eerst een glas single malt whisky. Hij raakte gefascineerd door deze complexe drank en besloot op onderzoek uit te gaan. Dat bracht hem na verloop van tijd uiteraard in Schotland. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij meer dan veertig distilleerderijen bezocht en ruim vijfhonderd single malt whisky's geproefd. Ook heeft hij veel contacten gelegd met mensen uit de whisky-industrie, waaronder de eigenaar van Glenfarclas, John Grant, en de bekende whisky-auteurs Michael Jackson en Wallace Milroy, die hij als zijn belangrijkste leermeesters beschouwt. Hij is lid van de Scotch Malt Whisky Society en consul van het vermaarde Craigellachie Hotel of Speyside, met haar wereldberoemde Quaich-whiskybar. Met directeur Duncan Elphick vormt hij de 'founding fathers' van de unieke Friends of Craigellachie Malt Whisky Club, met leden over de hele wereld.

  Hans Offringa (1956) is auteur/vertaler en media-expert. Daarnaast geniet hij internationaal bekendheid als whiskyconnaisseur en verzorgt al vele jaren nosing & tasting sessies. Hij is consul van het Craigellachie Hotel of Speyside, beroemd om haar whisky-bar The Quaich, en lid van de Scotch Malt Whisky Society. Met Duncan Elphick a.k.a. Mr. Speyside, vormt hij de Founding Fathers van de unieke "Friends of Craigellachie Malt Whisky Club" die 48 leden kent, die over de hele wereld zijn verspreid. Onder de kop MacOffringa schrijft hij artikelen over whisky voor diverse Nederlandse tijdschriften waaronder Whisky Etc. en Whisky Passion. Hij heeft tevens een serie boeken en vertalingen op zijn naam staan, waaronder:

  Whiskyboeken:
  De Weg naar Craigellachie, De Whisky Scheurkalender, Classic Malts Selection, Whisky Almanak, Whisky Geclassificeerd (D. Wishart), Winkler Prins Mini over Whisky (C. Shaw), De Whisky Encyclopedie (M. Jackson), De Malt Whisky Companion (M. Jackson)

  Romans:
  Het Huis, Het Vertrek.

  Novelles:
  De Grens, Het Gecomponeerde Kleinkind

  Historische uitgaven:
  De berging van de Koersk,
  Ik ben Internet-ondernemer (over Ben Woldring),
  Ik kom uut Zwolle, vette pech (over Herman Brood).
  Zwolle, een smakelijk stukje historie (over het oude stadscentrum/culinair)

  Prentenboeken :
  Het Groot Directeurenboek,
  Feestvarkens,
  Koeboek,
  Stokpaarden.

  Website: www.hansoffringa.com