Viskit - Whisky Classified in Finnish 

 

Viskit - valitse mallasviski maun ja tuoksun perusteella
David Wishart

Readme.fi

bookplus.fi

akateeminen.com

suomalainen.comTranslation: Osmo Ryytty
Publisher: Readme.fi Helsinki
Publication Date: September 2006
Illustrations: 350
Length: 240 pages
Format: 230 x 140 mm
Cover: Hardback
Territory: World

ISBN: 9525592413List Price: 34,50 Euros

Order online:
www.bookplus.fi   www.akateeminen.com  www.suomalainen.com

Synopsis
Viskien luokitus on uusi ja kiintoisa tapa kuvata mallasviskejä. David Wishart on tehnyt paljon tutkimustyötä viskitislaamojen parissa, ja sen aineiston pohjalta lukijalle tarjotaan matka "elämänveden" monimuotoiseen ja aromikkaaseen maailmaan.

Viskien luokitus mullistaa tapamme arvioida mallasviskejä. David Wishart ei leveile vaikeaselkoisella ammattikielellä, jolla mallasviskejä usein kuvataan, vaan korvaa sen objektiivisella ja helppotajuisella makuoppaalla. Tri Wishart esittelee meille uuden makuprofiilin. Hän nimeää mallasviskeille 12 makuominaisuutta: täyteläinen, makea, savuinen, lääkkeenomainen, tupakkainen, hunajainen, mausteinen, viininen,  pähkinäinen, maltainen, hedelmäinen, kukkainen. Nämä 12 aistihavaintoa sisältävät yli 400 viskitermiä, joita on käytetty noin 1 000 julkaistussa makuarviossa.

Tämä kirja on monipuolinen tietopaketti Skotlannin tislaamoista. Siinä arvioidaan kaikki merkittävät mallasviskit, jotka kuuluvat makuprofiilin piiriin. Kirja sisältää kuvauksen jokaisesta tislaamosta, tietoa vierailijoille, kirjailijan omat makuarviot ja uuden luokituksen mukaiset makuprofiilit. Viskin valmistuksen historia ja valmistustavat selitetään perusteellisesti, ja tri Wishart neuvoo myös, kuinka viskinmaistajaiset järjestetään.

Lukijalle tarjotaan mallasviskien mausta poikkeuksellisen hyödyllinen kuvaus, joka on laadittu yhteistyössä skotlantilaisten viskinvalmistajien kanssa. Viskien luokitus on tarkoitettu kaikille viskinystäville noviisista asiantuntijaan. David Wishart kiinnostui mallasviskeistä saatuaan isältään tynnyrivahvuista Laphroaigia. Wishart oli tuolloin matematiikan opiskelijana St Andrewsin yliopistossa, josta hän valmistui viralliseksi tilastotieteilijäksi (Chartered Statistician). Wishart seurasi isänsä jalanjälkiä Scottish Officeen, jossa hän työskenteli tilastoyksikön johtajana.

Wishart on väitellyt tohtoriksi erikoisalanaan luokitusmetodologia. Lisäksi hän on St Andrewsin yliopiston School of Managementin kunniajäsen. Tohtori Wishart on julkaissut Viskien luokituksen teknisiä ominaisuuksia kansainvälisissä julkaisuissa ja esitellyt kirjaa laajalti tieteellisissä konferensseissa, seminaareissa ja viskifestivaaleilla. Hän on äskettäin tehnyt tutkimusta viskiteollisuudessa validoidakseen luokituksensa, suunnitellut ohjelmistoja ja luennoinut Britanniassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

The Finnish edition of Whisky Classified is published by Readme.fi.  Dr Wishart hopes to present it at an event in Helsinki in late 2006.